4. Cica csoport

A 4. Cica csoport óvodánk egyik vegyes csoportja, ahol együtt nevelkednek a kis-, középső-, és nagycsoportos korú gyerekek, 2,5 évestől 7 éves korig. Ez a családias közeg megnyugtató és természetes a gyerekek számára. Az ebben az életkorban elsősorban utánzással tanuló kicsik, egy-kettőre elsajátítják a csoport szokásait, könnyebben alakul ki a biztonságérzetük, ezáltal a beszoktatás sem okoz nagy gondot. A nagyobbak szociális és érzelmi intelligenciája pedig magasabb az átlagosnál, hiszen ők éveken át gondos segítői a kisebbeknek. Ezáltal válnak elfogadóvá, önzetlenné, empatikussá és toleránssá. Hasonló módon segítik egymást a különböző életkorú gyerekek, az ismeretszerzési-tanulási folyamatban is. Tevékenységeinket – a külső világ tevékeny megismerése, verselés, mesélés, ének, zene, énekes játék, gyermektánc, mozgás és rajzolás, festés, mintázás, kézi munka – minden esetben a nagyok szintjéhez tervezzük, s a kisebbek, vagy az eltérő ütemben fejlődők a maguk szintjén vesznek részt bennük. Ezáltal az egyéni fejlődésbeli különbségek a csoportunkban természetes módon vannak jelen. Így érjük el, hogy minden gyerek a számára legmegfelelőbb képességfejlesztésben részesüljön.

Vegyes csoportunkban az is nagyszerű, hogy az egy családból érkező, különböző életkorú gyerekeket nem kell szétválasztani, hogy az egykék kisebb és nagyobb gyerekekkel is barátkozhatnak, és hogy az iskolaköteles korú, de még nem iskolaérett gyerek számára nem jelent gondot, ha még egy évet az óvodában kell töltenie, hiszen a társai között maradhat.

Csoportunkban mozgásorientált, illetve kommunikáció és beszédfejlesztő szakvizsgával rendelkező pedagógusok dolgoznak, így ez a két terület kiemelt szerepet kap a mindennapokban. Minden nap tornázunk: heti egy alkalommal láb- és tartásjavító tornát, egy alkalommal testnevelés foglalkozást tartunk, a többi napokon mindennapos testnevelést. Igyekszünk a lehető legtöbb időt az udvaron tölteni. Ha nem túl hideg az idő, minden délben, a gyerekek által nagyon kedvelt versenyfutással zárjuk az udvari játékidőt. Csoportunkban minden nap hallanak mesét a gyerekek, és minden nap játszunk anyanyelvi játékokat: dramatikus játékok, ajak- és nyelvügyesítők, szókincsbővítők…stb. Az évzáró ünnepélyeinken, hagyományos módon,  minden évben egy  mesejátékot adunk elő a gyerekekkel, melyben csoportunk minden tagja szerepel.

Csoportunkban rendkívül fontosnak tartjuk, a szülőkkel való jó kapcsolat kialakítását és fenntartását. Minden ünnepélyünk nyitott, nagy örömünkre a régebbi óvodásaink és szüleik is visszajárnak a farsangi mulatságunkra, a Gulyás-partira, vagy az óvodai bálunkra. Év elején ismerkedési estet tartunk az új szülők kedvéért, januárban Apák napján köszöntjük az édesapákat.

A szülők támogatásával az évek során sikerült teljesen felújítani a csoportszobánkat: egyedi tervezésű fenyőbútorokkal berendezett, derűs hangulatú környezetben éljük a mindennapjainkat.

Hisszük, hogy az élménynyújtáson és tapasztalatszerzésen alapuló ismeretszerzés az óvodai tanulás alapja, ezért minden évben számos óvodán kívüli programot szervezünk a gyerekeknek. Az intézmény által szervezett úszás- és korcsolyaoktatáson túl, többek között séták, kirándulások, gyárlátogatás, színházbejárás, színház- és bábszínház látogatás, múzeumpedagógiai foglalkozás, városunk nevezetességeivel való ismerkedés, “igazi” vonattal utazás szerepel az ütemtervünkben minden évben.