Bársony

 

Tisztelettel és  szeretettel köszöntjük a Kedves Látogatót!

Óvodánk csendes környezetben, a Szinva patak közelében helyezkedik el. Az épületet és udvarunkat magas, lombos, árnyas fák övezik, amelyek nyáron árnyékot biztosítanak gyermekeink számára.  Udvarunk tágas,  fűvel borított, bokrok választják el az udvarrészeket. Fa játékok, mászókák, eszközök segítik  gyermekeink mozgásfejlődését, szabadban való játékát. Az épület másik oldalán fedett teraszunk esős időben is lehetőséget ad a levegőzésre,  a burkolt felületen  a gyermekek kerékpározhatnak, motorozhatnak, rollerezhetnek.

Óvodánk épületében 9 csoportszobában 220 gyermek nevelésével foglalkozunk. A csoportszobák esztétikusak, világosak, biztonságosak, fa bútorok, játékok teszik még melegebbé, barátságosabbá a szobákat, ahol a gyermekek önfeledten játszhatnak. Mindezek az eszközök egy célt szolgálnak. A kisgyermeket, aki benne él –e világban:

„ Minden ember egyszeri és megismételhetetlen,

rejtélyes és megközelíthetetlen, csak annyit

tehetünk, hogy lehetőségeink széles körével

hozzuk kapcsolatba, hogy kiválaszthassa a neki

megfelelőt.”

Rudolf Steiner

A kisgyermek rendkívül érzékeny lény, ezáltal környezetéhez is rendkívüli módon viszonyul. Egyénisége azáltal fejlődik, hogy benne él a világban. Tehát nagyon fontos az a világ, amit mi szülők, pedagógusok körülötte teremtünk, kibontakoztatunk. Olyan gyermekeket nevelünk, akik nyitottak a körülöttük lévő világra, bíznak a felnőttek személyiségében, elfogadják és tolerálják a másságot. Legyen igényük az önállóságra, szabadságra, saját elképzeléseik megvalósítására. Örüljenek mások, és saját sikereinek. Ezért az értelmi intelligencia mellett az érzelmi intelligencia, a mi esetünkben az érzelmi nevelés fontos terület számunkra. Óvodánkban hagyomány, hogy fontosabb ünnepeinket, azok pozitív hangulatát, üzenetét a gyermekekkel és szüleikkel közösen éljük meg.

Az egészséges életmódra nevelés  különösen fontos számunkra – a játék mellett, ami a kisgyermek természetes igénye – Ennek érdekében a lehető legtöbb időt töltjük a szabadban. Ősszel és tavasszal heti rendszerességgel kirándulunk, felfedezzük környezetünk, szülőföldünk szépségeit.   Téli időszakban korcsolyázunk, minden évben úszótanfolyamon veszünk részt.

9 csoportunkban vegyes életkorú gyermekek járnak. Ez jó lehetőséget ad arra, hogy a testvérek, barátok egy  közösségben fejlődhessenek.

Az évek folyamán a szülők igényei és pedagógusaink személyisége, érdeklődése alapján csoportjaink változatos képet mutatnak. Így több mint húsz éve Waldorf pedagógiai módszer adaptálásával működik egy csoportunk. Másik csoportunkban 15 éve komplex művészeti nevelés folyik. A többi csoportban pedagógusaink nagyobb hangsúlyt fektetnek egy-egy tevékenységformára, így a mozgás, gyermektánc, néptánc, környezettudatos nevelés kerül jobban előtérbe.

Óvodánkban igény szerint a következő fakultatív programok közül választhatnak a szülők:

  • Néptánc
  • Judo foglalkozás
  • Református, katolikus hittan

Legfontosabb számunkra a gyermekek elfogadása, tisztelete, szeretete, megbecsülése, bizalma.  Pedagógiai tevékenységrendszerünkkel, és a tárgyi környezettel biztosítjuk  gyermekeink optimális fejlődését.

Cìmünk: 3531, Miskolc Bársony János utca 27

Telefonszámunk: 0646/509-856